Breaking News
Loading...
Thursday, September 12, 2013

Info Post


ဆား (NaCl)ထဲတြင္ ပါဝင္ေသာ ဆိုဒီယမ္(Na) ဓာတ္သည္ ေသြးတိုးေရာဂါျဖစ္ေစေသာ အဓိက တရားခံျဖစ္သည္ကို လူအမ်ားက်ယ္က်ယ္ ျပန္႔ျပန္႔သိရွိထားၿပီးျဖစ္ေသာ္လည္း ယခုအခ်ိန္အထိ ေသြးတုိးေရာဂါရွင္မ်ားၾကား ကလို႐ိုက္ (Cl)၏ အခန္းက႑ကိုမူ ထဲထဲဝင္ဝင္ေလ့လာ ဆန္းစစ္အာ႐ံုစုိက္မႈ နည္းပါးေနေသးသည္။ သုိ႔ေသာ္ ကလို႐ိုက္၏ အဓိကအခန္းက႑မွ ပါဝင္မႈအေၾကာင္းကို သိပၸံပညာရွင္တို႔ ေတြ႕ရွိၿပီးျဖစ္ေၾကာင္း စက္တင္ဘာ ၈ ရက္ အင္တာနက္သတင္းတစ္ပုဒ္တြင္ ေရးသားေဖာ္ျပထားသည္။

Glasgow တကၠသိုလ္မွ သုေတသီတုိ႔၏ ေလ့လာမႈတြင္ ေသြးတြင္းကလုိ႐ုိက္ပမာဏ နည္းပါးျခင္းသည္ ေသြးတိုးေရာဂါရွင္မ်ား၏ ေသေရးရွင္ေရးႏွင့္တစ္နည္းတစ္ဖံု ပတ္သက္မႈရွိေနသည္ဟု ဆိုထားသည္။ ၎တကၠသုိလ္မွ သုေတသီတုိ႔သည္ ေသြးတုိးေရာဂါရွိလူနာ ၁၃ဝဝဝ နီးပါးတို႔၏ က်န္းမာေရးအေျခအေန အခ်က္အလက္မ်ားကို ၃၅ ႏွစ္ေက်ာ္ၾကာ ေလ့လာၿပီးေနာက္ ေသြးတြင္းကလို႐ိုက္ပါဝင္မႈ ပမာဏေလ်ာ့နည္းေနပါက  လူတြင္အသက္ အႏၲရာယ္ရွိေစၿပီး ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏိုုင္ေျခကုိ ျမင့္မားေစပါသည္ဟု ေျပာၾကားၾကသည္။

တစ္နည္းအားျဖင့္ ဆုိဒီယမ္ေၾကာင့္ ေသြးတိုးျဖစ္ရသည္ မွန္ေသာ္လည္း ေသြးတုိးေရာဂါသည္တို႔တြင္ ကလို႐ိုက္ခ်ဳိ႕တဲ့မႈက အသက္အႏၲရာယ္ရွိသည္ဟု ေကာက္ခ်က္ခ်ရမည္ျဖစ္သည္။

သုိ႔ေသာ္ ယင္းတကၠသုိလ္မွ ပါဝင္ေလ့လာသူ ေဒါက္တာ ဆန္ေဒါ့စ္ ပတ္မန္နက္ဟမ္၏ ေျပာၾကားခ်က္ကို ေကာက္ႏုတ္ေဖာ္ျပရပါမူ ''ဆား စားသံုးမႈနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး ေတြ႕ရတဲ့ ဒီေတြ႕ရွိမႈေတြကို ခ်ျပေဆြးေႏြးဖုိ႔ေစာ လြန္းပါေသးတယ္။

ကလို႐ိုက္ပမာဏ အနည္းအမ်ားနဲ႔ လူ႔က်န္းမာေရးတို႔ရဲ႕အၾကား ဘယ္လိုပတ္သက္ဆက္ႏႊယ္သလဲဆုိတာ တိတိက်က်သိဖုိ႔ သုေတသနအမ်ားႀကီးလုပ္ဖုိ႔ လိုပါေသးတယ္''ဟု ဆုိထားသည္။



NPE