Breaking News
Loading...
Thursday, October 10, 2013

Info Post


ဒါကေတာ့အားလူးေတြမွာရံဖန္ရံခါေတြ ့ရတတ္တဲ့ အစိမ္းေရာင္သန္းေနတဲ့ အပိုင္းေတြကို ဆိုလိုတာပဲျဖစ္ပါတယ္။ ဘာလို ့လဲဆိုေတာ့ဒီအစိမ္းေရာင္ျဖစ္ေနရတာလဲဆိုတာကေတာ့ေနမွရတဲ့ အစိမ္းေရာင္ဓါတ္ေပးတဲ့ကလိုရိုဖီးလ္ေၾကာင့္ပဲျဖစ္ပါတယ္။ကိုလိုရိုဖီးလ္ကေတာ့ လူေတြကို ဒုကၡ မေပးေပမယ့္ကိုလိုရိုဖီးလ္ေၾကာင့္စိမ္းေနတဲ့အပိုင္းမွာပါတဲ့ Solanineကေတာ့့လူေတြကိုေဘးျဖစ္ေစပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ဒီစိမ္းေနတဲ့ေနရာေတြမွာ ကၽြႏ္ုပ္တို ့က်န္းမာေရးကိုဒုကၡေပးမယ့္ Solanine ပါ၀င္တာေၾကာင့္ အကယ္၍သာအာလူးေတြမွာအစိမ္းေရာင္ အပိုင္းေလးေတြ ပါရင္ျဖတ္ထုတ္လိုက္သင့္ပါတယ္။ဒီSolanine ပါ၀င္တဲ့အာလူးစိမ္းကိုမျဖတ္ထုတ္ပဲစားမိမယ္ဆိုရင္ေတာ့ကိုယ္လက္မအီမသာျဖစ္ျပီးပ်ိဳ ့အန္ျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ျခင္း၊ ၀မ္းေလ်ာျခင္းစတဲ့လကၡဏာေတြ အျပင္ အစာေခ်စနစ္ကိုထိခိုင္ေစႏိုင္မွာျဖစ္ပါတယ္။

Nebraska-Lincon တကၠသိုလ္မွပညာရွင္ Alexander Pavlista ရဲ့ေျပာၾကားခ်က္အရ ေပါင္ 100 အေလးခ်ိန္ရွိလူတစ္ဦးသာ 16ေအာင္စ အေလးခ်ိန္ရွိ အာလူးစိမ္းေတြကိုစားလိုက္မယ္ဆိုရင္ 
ခ်က္ခ်င္းလဲက်ျပီး ဖ်ားနာေစႏိုင္ပါတယ္လို ့ေျပာၾကားထားပါတယ္။

ဒါ့ေၾကာင့္ဒီအာလူးစိမ္းေတြကို Super Market ေတြ၊ေစ်းေတြကိုပို ့မယ္ဆိုရင္ ေအးျပီးေမွာင္ေသာ အခန္းတြင္းမွာသိုေလွာင္ေစျပီး ဒီအာလူးစိမ္းေတြမွာပါတဲ့Solanineတြကိုဖယ္ရွားပစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့မွမဟုတ္ အိမ္မွာစားဖို ့ခ်က္ျပဳတ္ေတာ့မွေတြ ့တယ္ဆိုရင္ေတာ့ စိမ္းေနတဲ့ေနရာေလးကို လွီးထုတ္ျပီး မိမိလိုသလိုအႏၱရာယ္ကင္းကင္းစားသံုးႏိုင္ပါတယ္။

ZK(ကေနာင္)
Scientist Myanmar